Nyttiga recept för matlådan

Nyttiga recept för matlådan

Det blir dyrt i längden att bara äta ute på lunchen och många har med sig egna matlådor till arbetet. Det är ett bra sätt att minska matsvinnet och dessutom kostar det mindre. Egna matlådor kan ha en tendens att vara lite fattiga på innehåll, eftersom det som hamnar i matlådan vanligtvis är mat som har blivit över från en annan måltid. Lättast är att laga extra mat när man ändå är igång och lägga undan med en gång eller så kan man komplettera matlådan med lite annat. Här ger vi tips om lite olika nyttig och snabba recept på nyttiga matlådor. Ska du orka en hel dag på jobbet ska du ha en matlåda att se fram emot och som gör dig glad och mätt.

Snabb risotto på kamutvete

Den här rätten är både nyttig och snabb att tillaga. Den fungerar fint som matlåda för dig som ändå äter middag hemma på kvällen eller för dig som är vegetarian. Samla ihop lite grönsaker, som champinjoner, zucchini och paprika och skär dem i fina bitar. Stek sedan grönsakerna i kokosolja och häll gärna på lite vatten för att grönsakerna ska bli mjuka. Tillsätt kokt kamutvete, en uråldrig sort med större kärnor än vanligt vete och mer protein. Det går även bra att ha i råris, bovete eller quinoa. Tillsätt röd eller grön pesto och Ajvar Relish, låt koka någon minut på svag värme och lägg i någon sorts färskost. Då blir risotton mer krämig och sen är det klart. Lägg gärna ner parmesan och färsk basilika i matlådan med, för att lyxa till det.

Feta- och broccolimix

Blir det lite korv över, eller någon biff, kan man enkelt komplettera den med en broccolimix. Vill man inte lägga för mycket tid är det enkelt att bara lägga in en hög med broccoli buketter i ugnen och hälla lite olja över broccolin. Går även bra att steka till dem lite. När de har fått lite färg blandar du ner pinjenötter, feta ost och russin (för dem som tycker om det) i broccolin. Häll över olivolja, kanske lite citron och salt och peppar efter tycke och smak. Broccolimixen fungerar super ihop med korv, och dessutom är den nyttig. Prova själv att variera med olika grönsaker som sparris, blomkål och annat du tycker om.

Varm soppa för lata kockar

Det går att ha soppa i sin matlåda, och arbetar man utomhus kan man värma den och hälla ner den i en termos. Den här linssoppan är både enkel att laga och väldigt nyttig. Morötter och lök hackas, eller skärs på lämpligt sätt, och kokas tillsammans med en grönsaksbuljong. Koka tills morötterna är mjuka och lägg i röda linser och koka dem i femton minuter, sen häller man i crème fraiche och lite citronsaft. Det sista man gör är att mixa hela soppan tills den är slät, i med lite salt och peppar och sen är det klart. Bara att hälla upp i matlåda eller frysa in. Den här soppan är god, även för dem som inte är så förtjusta i linser.